Składniki:
400 g filetów z soli, 1 średnia cebula, 1-cm plasterek świeżego imbiru, 300 ml śmietany kremówki, vegeta, sok z połówki cytryny, sól, pieprz, olej, koperek, łyżeczka masła
Jak przyrządzić?
Filety z soli lekko posolić i skropić sokiem z cytryny i odstawić na 15 min. Następnie posypać koperkiem, zwinąć w roladki, spiąć wykałaczkami i ugotować na parze 8-10 min. W czasie gdy ryba się gotuje, pokroić cebulę w drobną kostkę i posiekać drobno imbir. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wsypać cebulę i imbir, dodać trochę vegety i podsmażyć. Następnie wlać śmietanę, zmniejszyć ogień i mieszać. Gdy sos zgęstnieje, dodać świeżo zmielony pieprz, ewentualnie dosolić jeszcze do smaku. Dodać łyżeczkę masła i zamieszać. Rybę wyjąć z garnka, ułożyć na ogrzanym talerzu, polać lekko sosem.
Uwagi:
Podawać najlepiej z młodymi ziemniakami i ugotowanymi na parze warzywami (młoda marchew, brukselka, brokuły, ewentualnie kalafior). Można udekorować kawałkami cytryny i gałązkami koperku.Smacznego!
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 3 |
Autor | Barbara |