Składniki:
80 dag filetów z dorsza bez skóry, sok z cytryny, 2 pory, 1/2 cukinii, 4 marchewki, 1 pietruszka, 1 pomidor, kiełki rzodkiewek, sól, pieprz, 1 łyżka masła, natka pietruszki lub koperek
Jak przyrządzić?
Rybę umyć, dokładnie osuszyć ściereczką, oprószyć solą i drobno zmielonym pieprzem (najlepiej białym). Skropić sokiem z cytryny, odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Warzywa oczyścić, umyć, obrać, osączyć. Młode pory pokroić wzdłuż, marchewki w cienką słomkę lub plasterki, cukinię w krązki. Umieścić koszyczek na garnku z wodą, wlożyć do niego warzywa, rybę, ugotować. Posypać kiełkami, natką i wiórkami masła.
Uwagi:
Jak gotować na parze?Napełnić garnek wodą do wysokości 5-7 cm od dna i zagotować ją. Produkty ułożyć na sitku, umieścić nad wrzątkiem, by nie dotykały wody. Gotować pod przykryciem na silnym ogniu.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | ok. 350 kcal porcja |
Autor | Ania |