Składniki:
4 galaretki różnokolorowe,
truskawki, ciemne wiogrona,
śmietana,
cukier,
serek homogenizowany (polecam waniliowy),
serduszka czekoladowe,
waflowe rurki,
cynamon
Jak przyrządzić?
Galaretki przyrządzić wg przepisu na opakowaniu, odstawić do stężenia, po czym pokroić w kostki (jeśli komuś zależy na czasie, wystarczy rozdrobnić widelcem). Śmietanę ubić z cukrem. Umyć owoce, winogrona pokroić w ćwiartki i wyjąć pestki.Galaretki nakładać do pucharków na przemian z bitą śmietaną. Na wierzch położyć truskawkę i naokoło ćwiartki winogron. Do tłoczka do ozdabiania nałożyć serek homogenizowany i udekorować deser. Posypać cynamonem, położyć po 2 serduszka i włożyć rurki waflowe.
Potrzebne przybory:
4 garnki, najlepiej płaskie, tłoczek do ozdabiania, nitka
Jak podawać?
Najlepiej podawać schłodzone :o)
Uwagi:
Można użyć też innych owoców, np. brzoskwiń czy ananasa albo fig. Zamiast cynamonu można posypać imbirem, kakao, wiórkami kokosowymi lub rodzynkami.Aby wyszły nam ładne kosteczki z galaretki, ja przekładam ją na talerz (najpierw na chwilkę wkładam garnek do ciepłej wody) i do krojenia używam nitki, nóż jest niepraktyczny, gdyż galaretka się do niego przykleja.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Autor | aneta |