Składniki:
0,5 kg piersi kurczaka,
2 średnie cebule,
1 porcja ryżu (ok. 100 g po ugotowaniu),
surowa papryka czerwona, zielona i żółta,
puszka kukurydzy,
fasolka szparagowa,
jogurt naturalny Danone (nowość zastępująca śmietanę),
curry w proszku,
bazylia,
musztarda,
sól,
pieprz
Jak przyrządzić?
Pierś pokroić w jednocentymetrową kostkę, lekko osolić i obsypać bazylią. Pozostawić na 20 minut.Ryż przepłukać zimną wodą i włożyć do parowaru.Na innym poziomie ułożyć pokrojoną pierś.Gotować aż do miękkości mięska i ryżu.Papryki pokroić w drobną kosteczkę i wrzucić do miski, w której będziemy przygotowywać sałatkę.Osączyć kukurydzę z wody i również wsypać do miski. To samo z fasolką szparagową, ale jeśli zachodzi taka potrzeba, pokroić ją na odcinki ok. 0,5 cm.Gdy mięso i ryż ostygną, wrzucić je do reszty produktów.Cebulę pokroić w drobną kostkę, osolić i odstawić na piętnaście minut, aby zmiękła i straciła zbyt ostry smak.W tym czasie przygotować dressing.Naturalny Danone ok. 200 ml (lekki, niskokaloryczny, a smaczny jak śmietana) wymieszać z 4 łyżeczkami curry, połową łyżeczki pieprzu, dwiem łyżkami musztardy.Gdy powstanie już jedolity sos, dodać skrojoną cebulę, wlać go do potrawy i wszystko dokładnie wymieszać, uważając jednak, aby nie zrobiła się papkowata masa.
Jak podawać?
Z ulubionym pieczywem bądź samą.
Uwagi:
Sałatka najlepsza jest, gdy odstoi w lodówce ok. 12 godzin.Zdecydowanie bardziej polecam gotowanie na parze od tradycyjnego ze względu na walory smakowe i zawartość zachowanych składników odżywczych.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Trini |