Składniki:
2 polędwiczki wieprzowe,
4 liście młodej kapusty,
8 ząbków czosnku,
sól, pieprz, papryka
Jak przyrządzić?
Polędwiczki pokroić na 4 kawałki po ok. 7-8 cm. Każdą część rozciąć w prostokąt, posolić, posypać pieprzem i papryką. Odstawić na 30 min.Liście kapusty sparzyć we wrzącej wodzie, wyciąć grube nerwy.Mięso położyć na liściu kapusty, wzdłuż ułożyć pokrojone ząbki czosnku. Zawinąć boki kapusty i całość zrolować.Roladki ułożyć w misce parowaru i gotować 15 min.
Jak podawać?
Ja podaję na duszonej młodej kapuście z malutkimi młodymi ziemniakami.
Uwagi:
Dzięki zawinięciu polędwiczek w liście kapusty mięso jest bardziej wilgotne.Potrawa jest dobra jedynie z młodą kapustą. Wszelkie próby zrobienia jej zimą nie powiodły się.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Autor | józek |