Risotto z jarzyn - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

150 g ryżu, 500 g włoszczyzny, 2 łyżki oleju sojowego, pół szklanki mleka, 2 jajka, łyżka posiekanej zielonej pietruszki, łyżka bułki tartej, sól, masło do wysmarowania formy.

Jak przyrządzić?

Ryż ugotować w dużej ilości osolonej wody (jak makaron), odcedzić. Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać w słupki lub w kostkę, udusić z olejem. Gdy są miękkie, dodać drobno posiekaną pietruszkę i sól do smaku. Ugotowany ryż na sypko połączyć z uduszonymi warzywami, włożyć do rondla lub formy uprzednio wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, zalać jajami roztrzepanymi z mlekiem. Zapiec w piekarniku lub ugotować na parze.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania50 min.
Trudnośćśredni
Porcje5
Autormrowka211

Risotto z jarzyn: Podobne przepisy

Risotto z jarzyn: wypróbuj również

Risotto z warzywami

... możemy do niego dodawać, dają nam naprawdę duże pole do popisu na stworzenie istnej bomby witaminowej. Jak zrobić risotto? ... możemy do niego dodawać, dają nam naprawdę duże pole do popisu na stworzenie istnej bomby witaminowej. Jak zrobić ...

dawno temu

Risotto z pieczarkami

... jest przygotowanie nieco urozmaiconego risotta z pieczarkami. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się, w jaki sposób przyrządza się nie tylko tradycyjne risotto, lecz również jego udoskonaloną odmianę. ... jest przygotowanie nieco ...

dawno temu

Jak przyrządzić risotto dla dzieci?

... przepis na risotto. Obcobrzmiąca nazwa czyni to danie jeszcze bardziej atrakcyjnym w oczach dziecka. Jak przyrządzić risotto? ... przepis na risotto. Obcobrzmiąca nazwa czyni to danie jeszcze bardziej atrakcyjnym w oczach dziecka. Jak ...

dawno temu

Jak zrobić risotto z ziemniakami?

... Jeśli masz ochotę na szybkie danie z warzywami, to znalazłaś właśnie odpowiedni przepis. Risotto jest bardzo smaczne, a z tymi dodatkami także sycące i rozgrzewające, a zatem idealne na pogodę za oknem. Zielenina dodaje witamin, a kiełbaska ...

dawno temu

Risotto z papryką i jesiennymi grzybkami –pycha!

... Na pewno każdy z Was ma jakąś ulubioną potrawę, której jest wierny od lat, lub z zamiłowania do niej stosuje ją w stu różnych wersjach. Taką potrawą dla mnie jest risotto, czyli kolejna propozycja posiłku, która swe korzenie ma we Włoszech. ... ...

dawno temu

Klasyczne risotto

... śródziemnomorska. Jedną z jej bardziej smacznych odmian stanowi kuchnia włoska. Nie najadaj się zatem przed świętami zbyt mocno i skuś się na przyrządzenie klasycznego risotto. Czytając poniższy artykuł, dowiesz się, czym ono jest i jakie są ...

dawno temu

Risotto w parmezanowej odsłonie

... nie tym samym, czym jest dziś. To parmezan nadaje delikatności i zarazem ostrości wszelkim potrawom, do których jest dodawany. Jest słynny nie tylko Europie, ale na całym świecie. Tym razem proponuję dodać ser do innej typowej włoskiej potrawy, ...

dawno temu

Potrawy włoskie

... składzie pyszny ser parmezan, który topiąc się na nich pod wpływem wysokiej temperatury w piekarniku tworzy smak, któremu nie sposób się oprzeć. Do takich właśnie kulinarnych propozycji, które łączą wszystkie wymienione wyżej składniki należą ...

dawno temu

Dipy – podstawa finger - party

...   Żadne finger – party nie może się obejść bez dobrych dipów. W końcu któż z nas nie lubi tych słodkich, kwaśnych, czy pikantnych kremów leżących w kokilkach w towarzystwie jarzyn, kabanosów ... , do wędlin i gotowanych jarzyn podawano ...

dawno temu

Co można zrobić z mrożonek? - czyli dania na szybko

... , pieprzem i ziołami prowansalskimi i gotujemy jeszcze 2 minuty.   Risotto warzywne  1½l bulionu warzywnego,500g mrożonki warzywnej,200g ryżu do risotto,100g pieczarek,sól, pieprz, oreganooliwa z oliwek   Ryż ...

dawno temu

Leczo z cukinii

... Kto z nas nie zachwycał się wybornym smakiem potraw z dyni? Otóż równie bogate walory smakowe posiada bliski krewny wspomnianej jarzyny – kabaczek, określany także mianem cukinii. Warzywo to zachwyca ... to dodawane jest także do lekkich surówek ...

dawno temu

Przepis na zupę wprost ze słonecznej Italii!

... Chyba nie ma takiej osoby, która nie próbowałaby kuchni włoskiej. Pizza, lazania, spaghetti, risotto – te najbardziej charakterystyczne włoskie potrawy przyjęły się w Polsce bez szemrania. Co więcej ... potrawa mączna lub zupa i w końcu danie ...

dawno temu

Pizza czy mysz w miodzie? Nieznane przysmaki kuchni włoskiej

... Pizza, makarony i risotto to najpopularniejsze dania włoskiej kuchni. Starożytni Rzymianie jadali zupełnie inaczej niż dzisiejsi Włosi. Powód? Większość produktów, które królują na stołach dziś pojawiła się dopiero po odkryciu Ameryki przez ...

dawno temu

Warzywa – istotny element diety

... Dietetycy zalecają, by osoby dorosłe jadły warzywa kilka razy dziennie i by stanowiły one prawie połowę produktów spożywanych przez dzieci. Warto o tym pamiętać, bo jarzyny są niezastąpionym źródłem ... dieta bogata w jarzyny zapewnia ...

dawno temu

Zapiekanka z cukinii

... na wadze. Poza tym cukinia to niedroga jarzyna, zwłaszcza w sierpniu, kiedy właśnie zbieramy piękne i dorodne okazy. ... na wadze. Poza tym cukinia to niedroga jarzyna, zwłaszcza w sierpniu, kiedy właśnie zbieramy piękne i dorodne okazy. ...

dawno temu

Jak zrobić zupę-krem?

... się do miksowania. Sprawdź na co powinnaś się zdecydować, chcąc przygotować takie danie i co zrobić z jarzynami zanim przerobisz je na smakowity krem. ... się do miksowania. Sprawdź na co powinnaś się zdecydować, chcąc przygotować takie danie i ...

dawno temu

Orientalny kurczak na polskich talerzach!

... jest razem z cebulą i czosnkiem, gotowanym z dodatkiem wina (najlepiej białego wytrawnego), bądź też innego wytrawnego alkoholu. Aby risotto było jeszcze smaczniejsze, ryż po odparowaniu należy gotować ... gładką konsystencję. Risotto podawane ...

dawno temu

Potrawy z dyni

... w takie składniki mineralne, jak fosfor, żelazo, wapń czy magnez. Do tego jej wartość kaloryczna jest bardzo niska, bo w 100 g dyni znajduje się ok. 32 kcal. Jakiedania zdyni możemy przygotować? Risotto ...

dawno temu

Alternatywne puree

... Różnego rodzaju puree są często spotykaną formą podawania jarzyn na stołach francuskich. Można w tym pięknym kraju znaleźć puree z marchwi, selera, groszku, fasoli, kapusty ... zsiekana cebulą wkładamy do garnka, zalewamy wodą (tak, żeby woda ...

dawno temu

Powiązane Tematy