Składniki:
150 g ryżu, 500 g włoszczyzny, 2 łyżki oleju sojowego, pół szklanki mleka, 2 jajka, łyżka posiekanej zielonej pietruszki, łyżka bułki tartej, sól, masło do wysmarowania formy.
Jak przyrządzić?
Ryż ugotować w dużej ilości osolonej wody (jak makaron), odcedzić. Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać w słupki lub w kostkę, udusić z olejem. Gdy są miękkie, dodać drobno posiekaną pietruszkę i sól do smaku. Ugotowany ryż na sypko połączyć z uduszonymi warzywami, włożyć do rondla lub formy uprzednio wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, zalać jajami roztrzepanymi z mlekiem. Zapiec w piekarniku lub ugotować na parze.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 5 |
Autor | mrowka211 |