Składniki:
10 dag białych części pora,
7 dag masła,
20 dag ryżu,
20 dag szyjek rakowych,
4 szt. jajek,
100 ml śmietany 36%,
1 dag koperku,
masło do posmarowania formy,
tarta bułka do posypania formy,
sól,
pieprz,
papryka
Jak przyrządzić?
Umyte, oczyszczone pory drobno szatkuję.Płuczę ryż. Do pora dodaję masło i wypłukany ryż. Gotuję wszystko na sypko. Studzę.Żółtka łączę ze śmietaną, dodaję zimny ryż, szyjki rakowe oraz przyprawy i dobrze wyrabiam. Z białek ubijam sztywną pianę. Pomału dodaję do przygotowanej masy pianę i delikatnie mieszam plastikową łopatką.Uzyskaną masą napełniam wysmarowane i wysypane miseczki żaroodporne. Gotuję w parowarze 30-60 minut w zależności od wielkości użytych miseczek.Budyń po ugotowaniu pozostawiam w formie do czasu, aż ostygnie. Smacznego!
Jak podawać?
Budyń podaję jako ciepłą przekąskę, dodatek do dań głównych, ewentualnie jako samodzielne wykwintne danie.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | BACA |