Soja chroni przed rakiem piersi
JOANNA BISZEWSKA • dawno temuSoja powinna być niezbędnym składnikiem w diecie każdej kobiety. Dowiedli tego amerykańscy naukowcy twierdząc, że właściwości soi zmniejszą ryzyko zachorowania na raka piersi. Badania z Amerykańskiego Instytutu Medycznego dowodzą, że Azjatki, które w dzieciństwie jadły soję - przynajmniej raz w tygodniu - rzadziej chorują na raka piersi.
Okazuje się, że białe kobiety czterokrotnie częściej zapadają na chorobę niż te wychowane w Chinach, Japonii czy na Filipinach. Amerykanie odkryli, że soja niszczy komórki onkogenne odpowiedzialne za powstawanie choroby, a także wzmacnia system odpornościowy kobiety. Odpowiedzialna za badania dr Regina Zigler ostrzega jednak, że są to pierwsze badania dowodzące, że spożywana w dzieciństwie soja zmniejsza ryzyka zachorowania na raka piersi. Dopiero dalsze i dokładniejsze analizy mają potwierdzić słuszność odkrycia. Naukowcy przypominają również, że unikanie tytoniu, limitowanie spożywanego alkoholu, przestrzeganie zdrowej diety i regularna gimnastyka mogą powstrzymać rozwój choroby. Szacuje się, że jedna na osiem kobiet podczas swojego życia zachoruje na raka piersi. Około 3 proc.zdiagnozowanych przegrywa walkę z chorobą.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze