Składniki:
50-70 dag filetów rybnych (z dorsza lub morszczuka), 4 małe papryki (czerwone i zielone), duża cebula, 3 pomidory, pół szklanki bulionu lub białego wytrawnego wina, troszkę koperku, sól pieprz, oliwa, cytryna
Jak przyrządzić?
Papryki umyć, oczyścić z gniazd, pokroić w cienkie paseczki. Cebulę obrać i pokroić w księżyce. Pomidory sparzyć i po zdięciu skórki i pokroić na ósemki. Cytrynę umyć, przeciąć na pół i wycisnąć sok. Koperek umyć i drobno posiekać. Filety podzielić na porcje, oprószyć solą i pieprzem (ja nie używam soli :)). W rondlu rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę, następnie dodać paprykę i smażyć na małym ogniu przez 5 min, wlać bulion (lub wino) oraz sok z cytryny, przyprawić do smaku pieprzem i solą. Zagotować, po czym na warzywach ułożyć filety rybne i pomidory. Posypać koperkiem. Gotować pod przykryciem lub na parze, aż będą miękkie (ok. 15 min).
Jak podawać?
Podawać z ryżem lub kaszą gryczaną.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 3 |
Przybliżony koszt | 18 zł |
Autor | arlecia |