Składniki:
Ciasto:
60 dag mąki pszennej,
40 dag margaryny,
1 szklanka cukru pudru,
5-6 żółtek,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki śmietany.
Masa I:
1 kg jabłek,
2 łyżki cukru,
2 łyżki soku z cytryny,
2 łyżki żel-fix albo galaretka (potrzebne, żeby masa jabłkowa się nie rozlewała).
Masa II:
25 dag orzechów włoskich,
1 szklanka mleka,
25 dag masła,
25 dag cukru pudru.
Do dekoracji:
polewa czekoladowa,
opcjonalnie połówki orzechów włoskich.
Jak przyrządzić?
Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na dwie części. Blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy trochę bułką tartą. Każdą część pieczemy osobno w temp. około 180 stopni ok. 15-20 minut. Wyciągamy z formy, gdy będzie jeszcze ciepłe. Jabłka trzemy na tarce o dużych oczkach, dusimy, dodajemy cukier i sok z cytryny. Na końcu dodajemy żel-fix - tak na oko, żeby masa była jednolita. Następnie rozsmarowujemy ją na jednym placku i przykrywamy drugim plackiem. Lekko docisnąć. Orzechy trzeba zemleć i zalać gorącym mlekiem. Ostudzić. Masło ucieramy (albo mikserem też można), dodajemy stopniowo cukier puder i orzechy. Masę orzechową wykładamy na drugi placek kruchego ciasta. Polewamy polewą i dekorujemy orzechami. Placek trzeba przed podaniem schłodzić w lodówce. Ciasto jest lepsze następnego dnia, a jeszcze lepsze trzeciego;)Smacznego.
Uwagi:
Pychotka.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | kalipso |