Składniki:
pierś kurczaka - 1 duża,
cebula - 1, por - 1, pietruszka - 1/2, marchew - 2-3, papryka - 1/2, kalafior - 1/2, zielony ogórek - 1, ulubione przyprawy - sól, pieprz, bazylia, papryka
Jak przyrządzić?
Pierś kurczaka przekroić na pół, rozbić, lekko posolić.Przygotować nadzienie: cebulę pokrojoną w kostkę, por pokrojony w plasterki, marchew pokrojoną w plasterki, paprykę pokrojoną w drobne paski. Doprawić ziołami i papryką. Na rozbitego kurczaka położyć nadzienie, zawinąć i całość owinąć folią aluminiową. Piec 30-40 min w piekarniku w 180 st.Podawać z ugotowanymi na parze marchewką i kalafiorem oraz pokrojonym w plasterki świeżym ogórkiem.
Potrzebne przybory:
nóż, deska, folia aluminiowa, parowar, piekarnik
Jak podawać?
Wiosennego kurczaka podajemy na liściu sałaty.
Uwagi:
Jeżeli ktoś nie dba o kalorie, można do nadzienia dołożyć także plasterek żółtego sera.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Grażyna |