Knedle z powidłami gotowane na parze - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

25 dag mąki,
1 dag drożdży,
2 łyżki masła,
1/4 szklanki mleka,
1 niepełna łyżka cukru,
1 żółtko,
szczypta soli,
10 dag powideł,
cukier,
rum,
cynamon,
5 dag masła,
5 dag maku,
cukier puder

Jak przyrządzić?

Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże wymieszane z cukrem i ciepłym mlekiem, sól, żółtko oraz stopione i przestudzone masło. Składniki zagnieć, aby powstało elastyczne ciasto (jeśli jest za twarde, wlej trochę mleka i ponownie wyrób). Ciasto wyrabiaj tak długo, aż będzie łatwo odchodziło od ręki. Po wyrobieniu przykryj i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Następnie rozwałkuj i powykrawaj kółka. Na jedno kółko nakładaj powidła przyprawione cukrem, cynamonem i rumem, przykrywaj drugim kółkiem. Sklejaj, formuj okrągłe knedle. Układaj je na natłuszczonym sicie i gotuj nad parą 12-15 minut. Gotowe są wtedy, gdy wbity w nie patyczek jest po wyjęciu suchy i nie ma na nim śladów ciasta.

Jak podawać?

Knedle przełóż na talerz, posyp makiem wymieszanym z cukrem i polej stopionym masłem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
AutorMADZIA

Knedle z powidłami gotowane na parze: Podobne przepisy

Knedle z powidłami gotowane na parze: wypróbuj również

Jak gotować na parze?

... na nowo niektóre dobrze znane potrawy. Zwolennicy gotowania na parze twierdzą ponadto, że dania przyrządzone w ten sposób posiadają całe bogactwo smaku, które jest znacznie mniej uboższe po upieczeniu ... albo usmażeniu. Warto zatem choćby dla ...

dawno temu

Gotowanie na parze – dlaczego warto?

... Gotowanie na parze jest coraz bardziej popularne. I nic dziwnego – potrawy przyrządzane w parowacze nie tylko są zdrowsze, ale i smakują o niebo lepiej niż smażone czy duszone. Dlaczego warto gotować ... na parze? Jakie korzyści z takiej kuchni ...

dawno temu

Jajecznica na parze

... Gotowanie na parze to jeden z najzdrowszych sposobów przyrządzania potraw, gdyż gotując w parowarze lub kąpieli wodnej zachowujemy większość składników odżywczych produktów. Dziś przepis na jajecznicę, oczywiście przyrządzoną na parze. ... ...

dawno temu

Ryba na parze, czyli danie z parowaru

... najbliższych. Przepisy na parowar nie są zbyt skomplikowane, więc naprawdę warto w niego zainwestować i skrócić czas gotowania o połowę. Zacznijmy od czegoś prostego. Co powiecie na rybę na parze z ziemniaczkami, cukinią i aromatycznymi ziołami? ...

dawno temu

Przepis na knedle ze śliwkami

... pomysł na letni obiad. Zobacz, jak w szybki i łatwy sposób przygotować możesz wyśmienite i pełne witamin knedle ze śliwkami. ... w kształt kuleczki. Otrzymane surowe knedle należy wrzucić do gotującej się i osolonej wody i wyjąć je po upływie 10 ...

dawno temu

Dżem, konfitura, powidła - jak je odróżnić?

... 1988611 Dżem, konfitura, marmolada i powidła to nie ten sam produkt. Według rozporządzenia ministra w dżemie producent może użyć najmniej owoców, bo tylko 35 gramów na 100 gramów produktu ... . W konfiturach jest 50 procent owoców, a najlepiej ...

dawno temu

Galuski, knedle, kluseczki – tradycja w zupie

... kilka dodatków obiadowych, które powoli odchodzą w zapomnienie. A szkoda. Ja do dziś pamiętam knedle z serem, które robiła dla mnie babcia... Ech, rozmarzyłem się. ... małej łyżeczki formujemy kluseczki i wrzucamy je do gotującej się, osolonej ...

dawno temu

Kluski na parze

... Dieta rocznych dzieci to nie tylko mleczko i kaszki. Możesz podawać maluszkowi już większość produktów. Dziś przepis na lekki i pożywny posiłek - kopytka na parze. Jak je przyrządzić? Przepis poniżej. ... go i rozgnieć. Dodaj łyżkę twarogu, ...

dawno temu

Gotowanie na parze - dlaczego warto kupić parowar?

... , ale nie oszukujmy się, urządzenie ma także wady. Kto nie powinien z niego korzystać, komu gotowanie na parze nie przypadnie do gustu? ... , ale nie oszukujmy się, urządzenie ma także wady. Kto nie powinien z niego korzystać, komu gotowanie na ...

dawno temu

Gotowanie na parze

... 68674 Produkty gotowane na parze zachowują posiadane witaminy i składniki mineralne.Żywność nie jest zanurzana w wodzie, więc nie dochodzi do wypłukiwania składników odżywczych. Poza tym posiłki ... gotowane na parze nie wymagają używania ...

dawno temu

Zupa pieczarkowa z ryżowymi knedlami

... Zupa pieczarkowa jest smaczna, a jej przygotowanie zajmuje tylko chwilę. Skoro jednak idzie weekend, to może chciałabyś poświęcić trochę więcej czasu na odprężające gotowanie? Spróbuj zrobić zupę pieczarkową z knedelkami. Nie będziesz żałowała. ...

dawno temu

Na lato dobre na parze

... to dania z parownika. Mało roboty, zdrowo, pożywnie i szybko. Dzisiaj podsyłam tobie pomysł na łatwy obiad dla całej rodziny, nawet dla tych najmłodszych. Pstrąg na parze Oczyszczonego pstrąga dopraw ... na parze. Obiad w 30 minut jest już ...

dawno temu

Powidła śliwkowe

... często wykonuje się z nich dżem i powidła. Należy jednak pamiętać, że śliwki tworzą w pełni harmonijną kompozycję z pieczonym, smażonym i gotowanym mięsem, bez względu na to czy jest nim drób ... , wieprzowina bądź wołowina. Przetworami, którymi ...

dawno temu

Gotowanie ziemniaków

... dostarczają nam raczej wiele zbędnych kalorii. Gotowanie ziemniaków na parze Czas przygotowania to około 15 minut. Ziemniaki należy w tym przypadku obrać i pokroić na cząstki, a następnie umieścić nad wrzącą wodą w naczyniu z dziurkami. ... ...

dawno temu

Marchewka gotowana - smacznie i zdrowo

... Chcesz mieć piękna cerę? Pij marchewkę, jedz marchewkę, chrup marchewkę. Marchewka gotowana, marchewka pieczona, marchewka smażona, marchewka duszona – marchewka w każdej postaci jest znakomita ... wszystko dobrze wymieszać. 5. Gotowana ...

dawno temu

Przepis na żeberka na parze

... Pyszne żeberka a do tego sos teriyaki, czyż to nie brzmi dobrze? Zwłaszcza dla panów, którzy zwykle nie przepadają za dietetycznym jedzeniem przygotowywanym na parze. Jeśli spróbują tego dania na pewno sami pobiegną do sklepu po parowar. Jak je ...

dawno temu

Gotowane jabłka - pyszny deser

... Jabłka gotowane w winie – oto pomysł na pyszny deser. Nie będziesz żałowała, że go przygotowałaś, bo naprawdę wart jest grzechu. Dodatkowym plusem jest stosunkowo nieduża ilość kalorii, przynajmniej w porównaniu z lodami czy bitą śmietaną. ...

dawno temu

Zakochana para

... z języczkiem. Potem, gdy polubiłam swoją samotność i siebie, nic mnie nie ruszało. Nie zwracałam uwagi na zakochane pary, byłam zajęta albo swoim laptopem, albo gazetą, książką, albo przyjaciółkami ... się jednak to, że z tej tęsknoty uwielbiam ...

dawno temu

Powiązane Tematy