Składniki:
Rolada:
40 dag filetów z dorsza lub flądry,
5 dag mrożonego zielonego groszku,
5 dag kiełków sojowych,
2 namoczone chińskie grzybki,
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
1 małe jajko,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
8 liści kapusty pekińskiej.
Marynata:
po łyżce sosu sojowego, ostrygowego, śliwkowego
sok z cytryny,
sól, pieprz do smaku.
Ponadto:
woda z dodatkiem octu.
Jak przyrządzić?
Filety kroimy w kostkę.Składniki marynaty dokładnie łączymy, ucierając.Krajankę rybną zalewamy w misce marynatą i odstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki.Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki, tzn. groszek, kiełki, pokrojone na paseczki grzybki, orzechy, jajko oraz mąkę.Całość mieszamy, doprawiając do smaku. Blanszujemy liście kapusty.Składamy ze sobą po 4 liście kapusty i kładziemy na nich po połowie wyrobionej masy rybnej.Rolujemy roladki.Rolady wkładamy do miski parowaru i gotujemy nad wodą z octem przez 30 minut.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | BRATEK |