Składniki:
pierś kurczaka, opakowanie marchewki z groszkiem (mrożonka), 1/4 młodej kapusty, 30 dag ryżu, oliwa z oliwek lub olej roślinny, ocet, sól, pieprz, cukier, kurkuma, bazylia suszona
Jak przyrządzić?
Ryż wrzucić do wrzątku z dodatkiem 1 łyżki kurkumy, osolić i ugotować na sypko. Do naczynia do gotowania na parze na 1 poziom wrzucić marchew z groszkiem, na drugi pierś kurczaka przekrojoną na pół i gotować do miękkości. Kapustę poszatkować i wrzucić do dużej miski, troszkę posolić i zgnieść delikatnie, żeby puściła sok, dorzucić ryż, dodać marchew z groszkiem, pierś pokrojoną w kostkę. Doprawić oliwą, solą i pieprzem, octem i cukrem oraz bazylią.
Potrzebne przybory:
naczynie do gotowania na parze
Uwagi:
Ocet i cukier nadają troszkę winny smak temu daniu.Można na koniec dodać łyżkę musztardy, jak ktoś lubi ostrzejsze.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | Monika-zu |