Pierś kurczaka z warzywami (autor Monika-zu)

Przepis kulinarny

Składniki:

pierś kurczaka, opakowanie marchewki z groszkiem (mrożonka), 1/4 młodej kapusty, 30 dag ryżu, oliwa z oliwek lub olej roślinny, ocet, sól, pieprz, cukier, kurkuma, bazylia suszona

Jak przyrządzić?

Ryż wrzucić do wrzątku z dodatkiem 1 łyżki kurkumy, osolić i ugotować na sypko. Do naczynia do gotowania na parze na 1 poziom wrzucić marchew z groszkiem, na drugi pierś kurczaka przekrojoną na pół i gotować do miękkości. Kapustę poszatkować i wrzucić do dużej miski, troszkę posolić i zgnieść delikatnie, żeby puściła sok, dorzucić ryż, dodać marchew z groszkiem, pierś pokrojoną w kostkę. Doprawić oliwą, solą i pieprzem, octem i cukrem oraz bazylią.

Potrzebne przybory:

naczynie do gotowania na parze

Uwagi:

Ocet i cukier nadają troszkę winny smak temu daniu.Można na koniec dodać łyżkę musztardy, jak ktoś lubi ostrzejsze.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje3-4
Kalorycznośćniska
Przybliżony koszt12 zł
AutorMonika-zu

Pierś kurczaka z warzywami (autor Monika-zu): Podobne przepisy

Pierś kurczaka z warzywami (autor Monika-zu): wypróbuj również

Powiązane Tematy