Składniki:
4 kawałki ryby np. dorsza, bez ości, skóry,
4 ugotowane jajka na twardo, 300 ml oleju słonecznikowego,
2 łyżki musztardy chrzanowej, 2 łyżki octu winnego,
4 łyżki zielonych oliwek bez pestek, szczypiorek, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Kawałki ryby oprószyć z obu stron solą i pieprzem, odstawić na 15 minut.W tym czasie przygotować sos: oddzielić żółtka od białek, utrzeć zółtka z musztardą i dodać olej, ciągle ucierając, wlać ocet, dodać posiekane oliwki, białko jaja i szczypiorek, posolić i popieprzyć.Kawałki ryby ugotować na parze przez 6-8 minut w zależności od grubości.Ugotowaną rybkę polać "złotym" jajeczno-oliwkowym sosem.
Jak podawać?
Złotą Rybkę podajemy na talerzach podłużnych - "łódeczkach", dekorujemy sosem jajeczno-oliwkowym. Nasza Złota Rybka jest pyszna! Nie spełnia życzeń, ale jest marzeniem dla naszego żołądka.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Autor | hubimiki |