Składniki:
Szpinak mrożony ok. 400 g, 2 serki mozzarella, krewetki, cytryna, sól, pieprz, vegeta, przyprawa do ryb, makaron, odrobina wody lub mleka, czosnek, 2-3 łyżki oliwy.
Jak przyrządzić?
Szpinak łamiemy na mniejsze kawałki, tak by zmieściły się do małego garnka. Do garnka wlewamy trochę mleka lub wody (by się nie przypalił) i wkładamy szpinak. Czekamy, aż szpinak się rozmrozi. Dodajemy pokrojoną mozzarellę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Doprawiamy do smaku. Krewetki płuczemy, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy odrobiną przyprawy do ryb. Czosnek bardzo drobno kroimy lub wyciskamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy czosnek i krewetki. Smażymy na złoty kolor. Smacznego!
Jak podawać?
Podawać na ciepło oczywiście z makaronem spaghetti, posypać krewetkami. Nada się także każdy inny grubszy makaron (wstążki, kokardki, świderki - co kto woli), jeśli ktoś nie lubi bawienia się z długim makaronem :)
Uwagi:
Zamiast mozzarelli można serwować szpinak ze śmietaną. Krewetki też każdy może przyrządzić według własnego uznania. Można z nich też całkiem zrezygnować. Wtedy koszt potrawy znacznie się zmniejszy. By szpinak dobrze smakował, należy go dobrze przyprawić. Ja rezygnuję z soli, wolę vegetę i pieprz kolorowy świeżo zmielony.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | mio |