Składniki:
Papryka: 1 czerwona, 1 zielona, 1 żółta, 20 dag pieczarek, 4 średnie cebule, 1 filet z kurczaka, koncentrat pomidorowy, 2 kostki bulionu z drobiu, odrobina mąki, sól, pieprz, cynamon, 4 śliwki suszone.
Jak przyrządzić?
Pierś pokroić w kostkę, posypać odrobiną soli i przyprawami do drobiu. Następnie umieścić tak przygotowany drób na najniższym piętrze parowaru z pokrojoną w drobne paski cebulą i śliwkami (wcześniej sparzonymi wrzątkiem). Papryki umyć i oczyścić z gniazd nasiennych, a następnie pokroić wzdłuż w paski i umieścić na drugim piętrze parowaru. Na ostatnim piętrze tego urządzenia należy umieścić pieczarki pokrojone w plasterki. Warzywa i drób mają po ugotowaniu na parze niebywały aromat. Ugotowane wszystkie składniki wykładamy do misy i mieszamy je ze sobą. Na sam koniec należy rozpuścić kostki rosołowe w litrze wrzącej wody, dodać koncentrat pomidorowy, zaciągnąć odrobiną mąki, dodać pieprz i odrobinę cynamonu. Tak przygotowanym sosem polewamy naszą potrawę, mieszając wszystkie składniki ze sobą.
Jak podawać?
Potrawę należy podawać na gorąco. Ciekawie smakuje z ryżem.
Uwagi:
Potrawa ta jest dowodem na to, jak ciekawie można łączyć smaki i aromaty, a równocześnie zachować wszystkie niezbędne witaminy i sole mineralne. W efekcie proste i pożywne danie pozwala zachować zdrowie i figurę.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | gelab |