Gotowane warzywa z czosnkiem i oliwą - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

marchew (najlepiej mała mrożona 1/2 op.), brokuł(1 szt.), fasolka szparagowa (30 dag), młody ziemniak (5-6 szt.), papryka w trzech kolorach (po 1 szt. każdego koloru), kabaczki (2 małe)

Jak przyrządzić?

Warzywa ugotować na parze,po ugotowaniu pokroić na mniejsze części.Rozgrzać oliwę,podsmażyć na niej czosnek krojony w plasterki.Dołożyć pokrojone warzywa i wymieszać.

Potrzebne przybory:

naczynie do gotowanie na parze (może być też w wodzie), patelnia

Jak podawać?

Prosto z patelni, potrawa przygotowana na świeżo smakuje najlepiej, bardzo aromatyczna. Podawać posypane świeżą bazylią.

Uwagi:

Smaczne, zdrowe, łatwe... Smacznego!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania15 min.
Trudnośćprosty
Porcje6
Kalorycznośćbardzo niska
Przybliżony koszt20 zł
AutorIwona

Gotowane warzywa z czosnkiem i oliwą: Podobne przepisy

Gotowane warzywa z czosnkiem i oliwą: wypróbuj również

Spaghetti z czosnkiem i oliwą, czyli jak jeść zdrowo i smacznie

... Zdrowotne właściwości czosnku i oliwy z oliwek znane są od dawna. Czosnek od wieków stosowany jest w walce z nadciśnieniem tętniczym. Z kolei oliwa z oliwek, według najnowszych doniesień, przyspiesza ... metabolizm i obniża poziom cholesterolu. ...

dawno temu

Jak gotować warzywa?

... Gotowane warzywa nie muszą stracić wszystkich wartości odżywczych. Trzeba tylko znać kilka kilka prostych sztuczek, które pozwolą zachować witaminy i wydobyć pysznych smak. Jak gotować warzywa? W książce kucharskiej babci znalazłam kilka ...

dawno temu

Czy oliwa z oliwek przyspiesza metabolizm?

... Oliwa z oliwek została okrzyknięta zdrową alternatywą dla tradycyjnych tłuszczy zwierzęcych, oleju kukurydzianego czy smalcu. Większość ludzi wie, że oliwa z oliwek może obniżyć cholesterol i działa ... jako silny antyoksydant. To, co dopiero ...

dawno temu

Właściwości lecznicze czosnku

... nieświeżego oddechu. Jedzenie czosnku przed randką to sprawdzony sposób na to, aby zakończyła się totalnym fiaskiem! Czy można zatem znaleźć w nim jakieś pozytywy? Oczywiście, że tak! Czosnek bowiem to skuteczny lek na wiele zdrowotnych ...

dawno temu

Czosnek w plasterki - krajalnica z pomysłem

... Najcześciej, dodając czosnek do potrawy, siekamy go. Niekiedy jednak potrzebujemy nieco bardziej wyrazistego smaku czosnku - w takiej sytuacji można wykorzystać urządzenie które tnie czosnek ... na plasterki. Takie urządzenie z powodzeniem można ...

dawno temu

Ryba w warzywach

... Zazwyczaj dopiero w czasie weekendu mamy chwilę czasu, aby oddać się w pełni swojej pasji. Niewątpliwie jednym ze smaczniejszych zainteresowań jest gotowanie. Wraz z nadejściem wolnych od pracy dni ... kanapek bądź sałatek. Jednym z nich jest ...

dawno temu

Po co jeść czosnek?

... Czosnek został wypromowany przez kulturę ludową. I bardzo dobrze! Od wieków jest stosowany jako skuteczny środek pomagający obniżyć ciśnienie krwi. Jego cudowne właściwości potwierdziły współczesne badania. Jak działa czosnek? ... Czosnek został ...

dawno temu

Oliwa na włosy

... Oliwa z oliwek zawiera w sobie cały wachlarz niezbędnych kwasów tłuszczowych, m.in. kwas oleinowy, linolowy, palmitynowy i stearynowy. W swoim składzie ma również witaminę E, która działa ... Oliwa z oliwek to jeden z najzdrowszych i najbardziej ...

dawno temu

Rodzaje oliwy z oliwek

... Oliwa z oliwek od wieków uważana jest za jeden z najistotniejszych składników diety. Zawarte w niej substancje odżywcze nie tylko poprawiają zdrowie, lecz także pomagają zachować urodę. Sprawdź, jak wybrać i przechowywać oliwę, aby jak najdłużej ...

dawno temu

Czosnek nie tylko na przeziębienie

... Niektóre mamy i babcie mieszają go z gorącym mlekiem i podają jako lek na przeziębienie. Czosnek ma jednak wiele innych właściwości. Między innymi odmładza, wspomaga dietę, likwiduje bezsenność, obniża zły cholesterol i ciśnienie krwi. ... , ...

dawno temu

Jak wybierać owoce i warzywa w zimie?

... Warzywa i owoce najlepiej spożywać w postaci surowej, gotowanej lub duszonej. Dietetycy szczególnie polecają surówki, świeżo wyciśnięte soki, sałatki owocowe czy zupy. ... , gotowanej lub duszonej. Dietetycy szczególnie polecają surówki, świeżo ...

dawno temu

Blanszowanie warzyw

... Ten kulinarny rytuał polega na zanurzeniu owoców lub warzyw na kilkadziesiąt sekund we wrzątku, a następnie umieszczeniu ich w zimnej wodzie. Choć nie każdy o tym pamięta, to taka czynność znacznie ... się przed zamrożeniem danego produktu, ...

dawno temu

Oliwa z oliwek to bezcenny dar

... Oliwa z oliwek to podstawa diety śródziemnomorskiej.  Drzewo oliwne to jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Już w starożytności oliwa była uznawana za cenny produkt. Dzisiaj ... dodajemy ją do potraw, a także pijemy rano na ...

dawno temu

Oliwa - nie wahaj się jej użyć

... Oliwa wzbogaca smak twoich potraw, ale może też pomóc urodzie. Warto przyrządzić z niej peeling, tonik czy maseczkę. Dlaczego korzystanie z tego daru natury jest tak korzystne dla twojego ciała? Jak przygotować domowe kosmetyki? Przekonaj się i ...

dawno temu

Tego nie wiesz o czosnku!

... W jednym ząbku czosnku znajduje się cała apteka. To naturalny antybiotyk, hamuje rozwój bakterii, pomaga zwalczać różnego typu infekcje, zmniejsza ciśnienie krwi, wspomaga trawienie, niszczy pasożyty ... jelit. Jedną z najpopularniejszych ...

dawno temu

Najlepsza oliwa z oliwek

... Jest smacznym dodatkiem do sałatek czy warzywnych potraw, ale warto wiedzieć także, że oliwa z oliwek to składnik pokarmowy, który jest mile widziany w naszej diecie. Zawiera jednonasycone kwasy ... , a także zmniejsza ryzyko powstawania chorób ...

dawno temu

Zabawny siekacz do czosnku

... Lubicie zabawne gadżety kuchenne? Ja tak! Ostatnio odkryłam dostępny w Polsce siekacz do czosnku GarlicZoom firmy Chef'n.  Wystarczy wrzucić ząbek czosnku do maszynki i pobawić się nią chwilę ... , jeżdżąc nią po blacie, aby po chwili wyciągnąć ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść warzywa strączkowe?

... W przeszłości były podstawą żywienia całych narodów. Obecnie po warzywa strączkowe sięgamy dosyć rzadko, a to błąd. Dlaczego warto jeść warzywa strączkowe? ... do sałatek, do pieczonych mięs. Podpowiedzi kulinarne. Gotowanie fasoli i nie tylko ...

dawno temu

Twarożek z czosnkiem - nie daj się zimie

... Twarożek z czosnkiem to doskonały pomysł na kolację, zwłaszcza zimową. Dzięki naturalnemu antybiotykowi uchronisz się przed przeziębieniem i grypą. Idą święta, nie możesz się przecież rozchorować. Wprawdzie ominą cię wtedy porządki, ale stracisz ...

dawno temu

Powiązane Tematy