Składniki:
2 filety z pangi,
szczypta soli,
2 woreczki dzikiego ryżu,
50 g mieszanki warzywnej (mrożonej).
Sos:
3 duże cebule,
3 średnie marchewki,
1 pietruszka,
3 ząbki czosnku,
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
sok z cytryny,
cukier,
sól,
pieprz,
oliwa.
Jak przyrządzić?
Pangę solimy, wkładamy do parowaru, tak samo robimy z warzywami. Układamy je na drugiej "półce" parowaru, ustawiamy odpowiedzni czas i czekamy, aż danie się przygotuje. Sprawa jest już troszkę trudniejsza z sosem, tzn. musimy się więcej napracować. Na patelni rozgrzać lekko 3 łyżki oliwy. Wrzucić cebulę pokrajaną w cienkie półplasterki. Smażyć na małym ogniu do zeszklenia (nie rumienić!). Marchew i pietruszkę zetrzeć na grubej tarce, czosnek zmiażdżyć, wszystko dodać do podsmażonej cebuli, wymieszać z koncentratem pomidorowym. Lekko posolić, dusić do miękkości na najmniejszym ogniu, podlewając w miarę potrzeby niewielką ilością wody. Dodać 1-1,5 łyżeczki cukru, doprawić do smaku sokiem cytrynowym, solą i pieprzem. Zagęścić 1 łyżeczką mąki rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody.
Jak podawać?
Podawać na dużym talerzu, pangę ładnie polać sosem, obok wyłożyć ryż i warzywa.
Uwagi:
Przepis jest bardzo prosty, ale niesamowicie pyszne danie wychodzi;)
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | silv20 |