Składniki:
Naleśniki.
Farsz: szynka bądź parówki berlinki,
majonez i pikantny keczup bądź sos do hamburgerów, żółty, pikantny ser łatwo topiący się, duży słoik Sałatki Naddunajskiej,
jajko i bułka tarta do panierki
Jak przyrządzić?
Naleśniki usmażyć wg uznania. Ja używam najczęściej kefiru i wody mineralnej. Proponuję po 3 szt. dla jednej osoby. Każdy faszerować wcześniej podanymi składnikami. Na spód proponuję plaster żółtego sera (krokiet zachowa swoją formę i kształt - będzie wzmocniony), na to kilka plastrów szynki lub pokrojonych w grube plastry berlinek, następnie sałatka ze słoika - tyle, ile zmieści się na 1 łyżeczkę. Górę polewamy łyżeczką majonezu i keczupu bądź sosem do hamburgerów.Wszystko zawijamy - składamy w kopertę i panierujemy, smażymy na złoty kolor. Zazwyczaj podaję jako główne danie bez żadnych dodatków, ponieważ krokieciki są bardzo sycące, choć wymagają dużego nakładu pracy. Ale naprawdę warto.
Potrzebne przybory:
mikser do przygotowania ciasta naleśnikowego, patelnia do smażenia
Jak podawać?
Proponuję podawać same, choć próbowałam z sosem czosnkowym. Krokiety podawać ciepłe, aby rozlany, żółty ser przy krojeniu każdego kęsa pięknie się ciągnął.
Uwagi:
Pewnie sos do hamburgerów dziwnie brzmi w krokietach, ale muszę Wam powiedzieć, że spisuje się i smakuje rewelacyjnie. Życzę smacznego.Naleśniki można przygotować dzień wcześniej, wówczas skrócimy czas przygotowania.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | Tati |