Składniki:
2 jogurty lub kefiry (1 l), trzy łyżki śmietany, dwa średnie ogórki szklarniowe, pęczek koperku, ząbki czosnku (ilość według uznania), orzechy włoskie (tyle, żeby było co jeść), 1/2 szklanki oleju, sól, pieprz
Jak przyrządzić?
Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach, siekamy koperek, dodajemy orzechy (połamane na małe kawałki), dodajemy sprasowany czosnek. Jogurty (kefir) mieszmy z olejem w osobnej misce, dodajemy trzy łyżki śmietany, wrzucamy posiekane ogórki, koperek, czosnek i orzechy, dodajemy sól, pieprz. Można dodać wody według uznania. I do lodówki, dobrze schłodzić!
Potrzebne przybory:
nóż, miska lub garnek, tarka
Jak podawać?
Schłodzoną.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | dżigit |