Składniki:
1 litr bulionu z kurczaka,
30 g masła,
40 g mąki,
4 łyżki stołowe musztardy,
100 ml śmietany (do ubicia),
2 żółtka jaj
Jak przyrządzić?
Masło z mąką wymieszać i przez 5 minut trzymać na wolnym ogniu, pilnując, żeby mąka nie zmieniła koloru. Następnie dolewamy gorącego bulionu (może być z kostek rosołowych) i dodajemy musztardę (jeżeli zupa ma być delikatna, należy dodać 4 płaskie łyżki stołowe musztardy). Wszystko dokładnie wymieszać i zagotować.Do tak przygotowanej zupy dodajemy krem ze śmietany i żółtek (krem dodajemy przed samym podaniem zupy). Śmietanę lekko ubijamy i dodajemy do niej żółtka. Całość dodajmy do zupy, mieszamy i podajemy.
Uwagi:
Zupa powinna być delikatna w smaku (kremowa) z lekką nutką goryczki z musztardy.Można dodać więcej musztardy, ale wówczas zupa traci swój kremowy charakter.Jest to oryginalny holenderski przepis z regionu Zaanstad. Do zrobienia tej zupy używałem również oryginalnej holenderskiej musztardy, która jest ostra (!!!) i jest z czarną gorczycą. W Polsce dostępna jest musztarda rosyjska, która też ma czarną gorczycę i jest ostra (ale jeszcze jej nie próbowałem, więc gwarancji nie daję).Śmietany nie należy zbytnio ubijać i należy dokładnie wymieszać z żółtkiem, tak aby w zupie nie powstały grudki śmietany.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | Conio |