Składniki:
9,5 łyżki mąki,
0,5 l mleka,
8 dag masła (4 łyżki),
7-8 dag startego żółtego sera, 2 żółtka,
1 jajko,
2-3 plasterki pokrojonej w kostkę szynki,
pęczek szczypiorku,
olej,
bułka tarta
Jak przyrządzić?
Masło zasmażyć z 9 łyżkami mąki i rozprowadzić mlekiem. Dodać ser, 2 żółtka i wymieszać. Ostudzić, wstawić do lodówki na 15 minut.Do sosu dodać szynkę i szczypiorek, doprawić solą i pieprzem.Stolnicę oprószyć resztą mąki, łyżeczką nabierać porcje masy serowej i na stolnicy formować z nich krokiety. Panierować je w roztrzepanym jajku i tartej bułce.Smażyć 15 minut, aż będą rumiane.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | zdrowybysiorek |