Czesterki

Przepis kulinarny

Składniki:

kilka kromek razowego pieczywa, zwykłego jasnego chlebka albo czerstwawej bułki,
jajko,
łyżka mleka,
ser,
przyprawy,
tłuszcz do smażenia

Jak przyrządzić?

Pieczywo w nie za dużych kromkach maczać w jajku rozbełtanym z mlekiem i wrzucać na rozgrzaną patelnią z masełkiem albo oliwą. Smażyć z jednej strony, aż się zrumienią, odwrócić i kłaść na wierzch każdej kromeczki plasterek żółtego sera. Ser powinien pięknie się stopić, wtedy wykładamy czesterki na talerz i jemy na gorąco.Są jeszcze lepsze, jeśli do jajka doda się ostrą paprykę w proszku albo pieprz, albo szczyptę ziół.Powiem Wam na ucho, że czesterkami nazywa się smażone w ten sposób pieczywo pokrojone w grubą kostkę. Jeśli chcecie, możecie w ten sposób przyrządzić czesterki, ale ja wolę, jak na małej kromeczce roztapia się apetycznie plasterek sera:)

Uwagi:

Smacznego:-)

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Trudnośćprosty
Autorzdrowybysiorek

Czesterki: Podobne przepisy

Powiązane Tematy