Składniki:
kilka kromek razowego pieczywa, zwykłego jasnego chlebka albo czerstwawej bułki,
jajko,
łyżka mleka,
ser,
przyprawy,
tłuszcz do smażenia
Jak przyrządzić?
Pieczywo w nie za dużych kromkach maczać w jajku rozbełtanym z mlekiem i wrzucać na rozgrzaną patelnią z masełkiem albo oliwą. Smażyć z jednej strony, aż się zrumienią, odwrócić i kłaść na wierzch każdej kromeczki plasterek żółtego sera. Ser powinien pięknie się stopić, wtedy wykładamy czesterki na talerz i jemy na gorąco.Są jeszcze lepsze, jeśli do jajka doda się ostrą paprykę w proszku albo pieprz, albo szczyptę ziół.Powiem Wam na ucho, że czesterkami nazywa się smażone w ten sposób pieczywo pokrojone w grubą kostkę. Jeśli chcecie, możecie w ten sposób przyrządzić czesterki, ale ja wolę, jak na małej kromeczce roztapia się apetycznie plasterek sera:)
Uwagi:
Smacznego:-)
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | zdrowybysiorek |