Składniki:
3 duże czerwone papryki,
1 duża cebula,
1 ząbek czosnku,
1 mały seler,
1 mała marchew,
1,5 litra bulionu, może być też kostka rosołowa,
1 mały burak,
koperek,
sól,
pieprz,
sos chili,
papryka sproszkowana,
trochę octu,
ziemniaki
Jak przyrządzić?
Zagotować bulion, można też zrobić własny, ale zbyt dużo czasu to pochłania, wszystkie warzywa pokroić na małe kawałeczki, dodać przyprawy, gotować ok. 30 min, na koniec wgnieść czosnek, dodać odrobinę octu do posmaku kwaskowatego i dorzucić koperek.
Jak podawać?
Najlepiej w miseczce i na ciepło, smacznego.
Uwagi:
Można dodać też inne warzywa od siebie wg uznania lub dodać do zupki śmietanę. Sos chili dodawać wg własnego smaku, ale zupka smakuje najlepiej, jak jest megapikantna.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | ok. 4 |
Autor | issei |