Składniki:
szklanka makaronu kokardki, rurki lub muszelki, małe opakowanie śmietany 18%, 25 dag rokpola, suszone pomidory pocięte w paseczki - 20 sztuk, przekrojone na pół i wypestkowane winogrona - 20 sztuk, świeży pomidor pokrojony w kostkę, jeśli kto lubi - mogą być oliwki, pokruszone, prażone orzechy piniowe, włoskie, nerkowce lub migdały, świeża bazylia
Jak przyrządzić?
Makaron ugotować al dente, pokruszony rokpol zmieszać ze śmietaną, podgrzewać na małym ogniu, aż ser się rozpuści, nie dopuścić do wrzenia.Makaron posypać pomidorami i winogronami, polać sosem, na wierzch dać prażone orzechy, a na sam koniec - bazylię. Jeść.Popijam to retsiną, greckim białym winem o żywicznym aromacie, ale sądzę, że inne białe też powinno pasować.
Uwagi:
Bardzo sycące.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | zzz |