Składniki:
kawałek kiełbasy wiejskiej, musi być koniecznie mocno wędzona (kawałek około 15 cm), ząbek czosnku, cebula, 1/3 szkl. mleka, mąka, maggi, sól, pieprz
Jak przyrządzić?
Kiełbasę i cebulkę kroimy w kostkę, czosnek kroimy bardzo drobno lub wyciskamy. Na patelnię wlewamy odrobinkę oleju (ten rodzaj kiełbasy czasami bywa tłusty, wtedy rezygnujemy z oleju i wrzucamy kiełbasę bezpośrednio na patelnię), wrzucamy kiełbaskę, cebulkę i czosnek. Smażymy na małym ogniu do momentu, aż cebulka zmięknie (nie powinna się przypalić!), następnie dolewamy około 1,5 szklanki wody, przyprawiamy, czekamy, aż się zagotuje. Mleko mieszamy z mąką (ma mieć konsystencję trochę rzadszą od kwaśnej śmietany), wlewamy na patelnię i szybko mieszamy, pozostawiamy, aż się zagotuje.
Uwagi:
Sos podajemy z ryżem. Składniki podane są "na oko", ale myślę, że każdy, kto trochę zna się na gotowaniu, będzie wiedział, ile należy użyć mąki i mleka, aby sos był sosem, a nie płynem z kawałkami kiełbaski.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | magda |