Składniki:
0,5 l śmietany kwaśnej,
1 kostka margaryny Palmy, Kasi lub masła,
1 szkl. cukru,
2 żółtka i 1 całe jajko,
4 łyżki żelatyny,
2 łyżki kakao,
3/4 szkl. mleka,
2 galaretki
Jak przyrządzić?
Tłuszcz z cukrem rozgrzać na ogniu aż do rozpuszczenia, następnie dodać jajka i śmietanę i zmiksować.Mleko zagotować.Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody, połączyć z przegotowanym ciepłym mlekiem i połączyć z masą.Połowę wlać na tortownicę i wstawić do lodówki, do drugiej połowy dosypać kakao i po 15-20 min można wylać na stężałą połowę z lodówki.Na wierzch można serwować dowolne owoce, ja układam np. winogrona, brzoskwinie lub truskawki i zalewam galaretką.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | lena |