Składniki:
filet z kurczaka,
majeranek,
pieprz,
papryka ostra mielona,
sól,
woda
Jak przyrządzić?
Filet z kurczaka pokroić na małe kawałki. Wrzucić na patelnię i dolać tyle wody, żeby kawałki kurczaka były do połowy przykryte wodą. Dodać do smaku soli, pieprzu, papryki i dosyć sporo majeranku. Gotować tak długo, aż woda całkowicie wyparuje. Kto lubi bardziej wysuszonego kurczaka, może tak długo go gotować, aż się zrumieni. Dla tych, którzy się nie odchudzają: na końcu można dodać starty żółty ser i podawać z sosem czosnkowym.
Potrzebne przybory:
patelnia, w przypadku sosu: rozdrabniacz do czosnku
Jak podawać?
Dla ochudzających się z jakąś sałatką. Dla nieodchudzających się z frytkami i sałatką.
Uwagi:
Sos czosnkowy: duża śmietana, majonez (najlepiej Kielecki) - ok. 5 dużych łyżek, cytryna, 3-4 ząbki czosnku, sól, pieprz, czosnek granulowany. Śmietanę połączyć z majonezem, dodać sok z całej cytryny, sól, pieprz i czosnek granulowany do smaku. Sos jest najlepszy, jeśli poleży kilka godzin w lodówce, choć można go jeść od razu. Polecam go również do mięs z grilla.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1-2 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | big__mama |