Składniki:
5 do 6 średnich ziemniaków,
4 jajka,
2 do 3 średnich marchewek,
puszka kukurydzy konserwowej,
czosnek (2 ząbki lub granulowany),
2 łyżki masła,
mąka,
mleko,
odrobina octu lub soku z cytryny - jak kto lubi,
gałka muszkatołowa,
ser żółty
Jak przyrządzić?
Zapiekanka:gotujemy ziemniaki, marchewki w osolonej wodzie, ale tak by były trochę twardawe. Jajka gotujemy na twardo. Gdy warzywa i jajka ostygną, kroimy wszystko w plasterki oprócz czosnku, który siekamy (ja wolę granulowany). Układamy kolejno warstwami zapiekankę. Warstwy: ziemniaki posypać solą, pieprzem, czosnkiem, na to położyć marchewki, następnie jajka i posypać je 2 lub 3 łyżkami kukurydzy, pokryć wszystko warstwą beszamelu. Czynność powtarzamy, aż składniki się skończą, na wierzchu posypujemy wszystko startym żółtym serem wedle uznania. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. ok. 170-180 stopni i pieczemy 20 min.Sos beszamelowy: mąkę rozpuszczamy na patelni z masłem i robimy zasmażkę. Delikatnie podsmażamy, ale nie możemy dopuścić do tego, by zrumieniło się za bardzo. Następnie dodajemy troszkę mleka i szybko mieszamy. Mieszamy dotąd, aż zrobi się gęsty sos, znowu dolewamy mleko i mieszamy, aż zgęstnieje. Czynność powtarzamy dotąd, aż uzyskamy upragnioną przez nas ilość sosu. Dodajemy sól, pieprz (najładniej wygląda biały), gałkę muszkatołową, odrobinę octu lub soku z cytryny dla zmiany smaku i garść lub dwie startego żółtego sera.
Uwagi:
Zapiekanka jest bardzo dobra, a jeszcze lepsza jest, gdy dodamy do niej już po upieczeniu, na talerzu, troszkę keczupu. Życzę wszystkim smacznego i mam nadzieję, że ją polubicie.Nie wszyscy są wegetarianami, więc polecam dodać troszkę podsmażonej piersi kurczaka pokrojonej w drobną kosteczkę między warstwę marchewek i jajek.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | dużo |
Autor | Snow_White |