Składniki:
dwa bataty (słodkie ziemniaki), dwie małe lub jedna duża cebula, 2 gorące kubki rosołu z kury z makaronem, przyprawa z gorącego kubka curry, sól, oliwa z oliwek, natka pietruszki
Jak przyrządzić?
Bataty ugotuj w mundurkach. W drugim garnku zagotuj wodę, do gotującej się wody wrzuć łodygi pietruszki i pokrojoną w talarki cebulę, sól, dwa gorące kubki i przyprawę z gorącego kubka curry. Gdy cebula zmięknie, dodaj pokrojne w grube plastry bataty, oliwę z oliwek i natkę pietruszki (same liście pokrojone, porwane - jak kto lubi). Gotuj, aż batat będzie się rozpadał (można zamieszać parę razy trzepaczką, wtedy szybciej się rozpadnie). No i smaczego:)
Potrzebne przybory:
garnek jeden lub dwa, trzepaczka, nóż
Jak podawać?
W miseczkach, batat jest pomarańczowy, więc mogą być jakiegoś kontrastowego koloru i można zupę posypać dodatkową ilością natki pietruszki, jak ktoś lubi.
Uwagi:
Zupę wymyśliłam, będąc na Kaszubach, jak już nic nie było do jedzenia, a wszyscy byli głodni i sklep był kawałek i nikomu nie chciało się iść. Zupa ma specyficzny smak, jest lekko ostrawa, ale i lekko słodka. Mówiąc szczerze, nie myślałam, że można coś takiego stworzyć z batata.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | ok. 5 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | naomcia |