Składniki:
jogurt jedno małe opakowanie (najlepiej cytrynowy, ale w Polsce chyba takiego nie ma... może być naturalny),
3 szklanki mąki,
1,5 szklanki cukru,
1 szklanka oleju,
4 jajka,
łyżeczka proszku do pieczenia,
skórka cytrynowa,
może być trochę aromatu cytrynowego (zamiast jogurtu)
Jak przyrządzić?
Wszystkie składniki zmiksować jak najlepiej. W naczyniu do pieczenia poukładać papierowe foremki jak do babeczek i wlewać ciasto, zostawić trochę miejsca, bo magdalenki na pewno urosną:)Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni, piec 20-25 minut, aż będą lekko brązowe. Na koniec można posypać cukrem pudrem.
Uwagi:
Można też zrobić magdalenki czekoladowe, wtedy zamiast 3 szklanek mąki dajemy 2,5 mąki i 0,5 kakao albo czekolady i jogurt (pudding) czekoladowy.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Ana |