Składniki:
drobny makaron, kopytka lub inne kluski, masło lub margaryna, ser żółty, cebula
Jak przyrządzić?
Makaron lub inne kluski gotujemy w dość mocno osolonej wodzie {jeżeli dajesz 1 łyżkę soli na garnek wody, to należy dodać 1,5). Cebulę drobno pokrojoną smażymy na złocisty kolor.Następnie przygotowujemy formę - naczynie żaroodporne lub blaszkę grubo posmarowaną tłuszczem.Ugotowany makaron wykładamy w naczyniu żaroodpornym: jedna warstwa makaronu, jedna warstwa sera żółtego, najlepiej startego, itd. Na wierzchu wykładamy zarumienioną cebulkę.Zapiekamy w piekarniku 10-15 min w temp. 200 stopni.
Jak podawać?
Wspaniale smakuje podane z zieloną sałatą w sosie jogurtowym, do tego piwo.
Uwagi:
Jest to przepis przywieziony z Monachium.Tam się podaje lekko przesolone potrawy, ponieważ takie najlepiej smakują podane z piwem.Polecam!
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | jasmin |