Składniki:
mąka 3 szklanki,
woda letnia (ok. 3/4 szklanki),
3 ziemniaki gotowane,
sól, na potem przyda się pół kostki drożdży, zioła
Jak przyrządzić?
Wymieszać i dobrze ugnieść mąkę, ziemniaki zmielone i wodę. Ciasto jest miękkie i dobrze się klei z niego pierogi. A jeśli zostaje mi trochę ciasta na pierogi, to: wrzucam je do miski, a do tego dolewam 1/3 szklanki letniej wody i pół kostki drożdży i zioła (ja dodaję oregano).Na początku mieszanie jest nieco trudne, ale ja np. wspomagam się mikserem elektrycznym.
Potrzebne przybory:
stolnica,miska plastikowa,mikser (można zastąpić, ugniatając rękoma),szklanka
Uwagi:
Robiłam pierogi i zostało mi ciasto. Pomyślałam, że szkoda wyrzucić, a to prawie takie same składniki jak te z ciasta na pizzę. Zatem dodałam drożdży, ziół i proszę.Polecam, naprawdę pyszne.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 25 pierogów i mała pizza |
Przybliżony koszt | 2 zł |
Autor | jak pomyslala tak zrobila |