Składniki:
4 szklanki (1 l) cukru,
1/2 szklanki (125 ml) margaryny,
1 puszka (335 g) skondensowanego mleka,
3 łyżki (45 ml) syropu kukurydzianego,
450 g grudek czekolady waniliowej,
363 g masy pomadowej (marshmallow),
1 szklanka (250 ml) orzechów włoskich pokrojonych,
1 łyżka (15 ml) wanilii
Jak przyrządzić?
Formę o wymiarach 32,5 x 22,5 cm wyłożyć folią aluminiową o 2,5 cm większą od formy (wystająca folia pomoże w wyjęciu ciasta). Lekko natłuścić wnętrze.W dużym rondlu połączyć cukier z margaryną i mlekiem oraz syropem kukurydzianym. Dobrze wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Mieszać, aż cukier się rozpuści.Do brzegu rondla przymocować specjalny termometr, tak aby pojemniczek z rtęcią był całkowicie zanurzony w masie, ale żeby nie dotykał dna rondla. Podgrzewać, nie mieszając, aż masa osiągnie temperaturę 113 stopni Celsjusza.Zdjąć z palnika, wsypać grudki waniliowej czekolady. Zamieszać drewnianą łyżką, aż czekolada się rozpuści. Dodać masę pomadową, orzechy i wanilię, dobrze wymieszać.Wlać do przygotowanej formy. Ostrym nożem ponacinać kostki w gorącej masie, do połowy wysokości.Wyjąć z formy, podnosząc brzegi wystającej folii. Przełożyć na deskę do krojenia, ostudzić. Pokroić kostki wzdłuż nacięć. Zdjąć folię.
Uwagi:
Czekolady waniliowej nie zastępować inną.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Eniwella |