Sk艂adniki:
4 szklanki (1 l) cukru,
1/2 szklanki (125 ml) margaryny,
1 puszka (335 g) skondensowanego mleka,
3 艂y偶ki (45 ml) syropu kukurydzianego,
450 g grudek czekolady waniliowej,
363 g masy pomadowej (marshmallow),
1 szklanka (250 ml) orzech贸w w艂oskich pokrojonych,
1 艂y偶ka (15 ml) wanilii
Jak przyrz膮dzi膰?
Form臋 o wymiarach 32,5 x 22,5 cm wy艂o偶y膰 foli膮 aluminiow膮 o 2,5 cm wi臋ksz膮 od formy (wystaj膮ca folia pomo偶e w wyj臋ciu ciasta). Lekko nat艂u艣ci膰 wn臋trze.W du偶ym rondlu po艂膮czy膰 cukier z margaryn膮 i mlekiem oraz syropem kukurydzianym. Dobrze wymiesza膰 i zagotowa膰 na 艣rednim ogniu. Miesza膰, a偶 cukier si臋 rozpu艣ci.Do brzegu rondla przymocowa膰 specjalny termometr, tak aby pojemniczek z rt臋ci膮 by艂 ca艂kowicie zanurzony w masie, ale 偶eby nie dotyka艂 dna rondla. Podgrzewa膰, nie mieszaj膮c, a偶 masa osi膮gnie temperatur臋 113 stopni Celsjusza.Zdj膮膰 z palnika, wsypa膰 grudki waniliowej czekolady. Zamiesza膰 drewnian膮 艂y偶k膮, a偶 czekolada si臋 rozpu艣ci. Doda膰 mas臋 pomadow膮, orzechy i wanili臋, dobrze wymiesza膰.Wla膰 do przygotowanej formy. Ostrym no偶em ponacina膰 kostki w gor膮cej masie, do po艂owy wysoko艣ci.Wyj膮膰 z formy, podnosz膮c brzegi wystaj膮cej folii. Prze艂o偶y膰 na desk臋 do krojenia, ostudzi膰. Pokroi膰 kostki wzd艂u偶 naci臋膰. Zdj膮膰 foli臋.
Uwagi:
Czekolady waniliowej nie zast臋powa膰 inn膮.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudno艣膰 | 艣redni |
Autor | Eniwella |