Składniki:
ryż arborio, woda, oliwa, czosnek, boczek, 4 rodzaje sera (w tym parmezan), sól i pieprz
Jak przyrządzić?
Na oliwie podsmażyć lekko drobno pokrojony boczek i zrumienić czosnek. Wyrzucić czosnek. Dodać ryż (ok. 2 garści na osobę) i lekko podsmażyć. Mieszać ryż, dodając powoli wody i kawałków sera, aż się ugotuje al dente (ok. 20 minut). Gotowe danie ma konsystencję bagienka. Nie może być za suche, ale też nie za wodniste.
Potrzebne przybory:
garnek, łyżka, nóż
Jak podawać?
W głębokich talerzach.
Uwagi:
To jest ulubione risotto mojego męża. Bardzo dobrze je robi, a ja mam spokój w niedziele, bo nie muszę gotować.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 22 min. |
Trudność | prosty |
Autor | BELVA |