Składniki:
Tortilla (12 sztuk):
450 g mąki, może być pół na pół z kukurydzianą,
90 g margaryny,
łyżka soli,
280 ml gorącej (!) wody.
Farsz (6 sztuk):
1 cebula,
1 czerwona lub zielona papryka,
2/3 puszki pomidorów,
1/3 puszki czerwonej fasoli,
1/3 puszki białej fasoli,
1/3 puszki kukurydzy,
10 dag sera żółtego,
sól, pieprz, płaska łyżeczka oregano, duża łyżka zmielonego (!) kminku.
Salsa:
łyżka oleju,
1/3 puszki pomidorów,
duży ząbek czosnku,
łyżka stołowa mielonej kolendry,
mała łyżeczka chili,
sok z 1 cytryny,
250 ml śmietany kwaśnej (18% lub 12%),
szczypta soli i cukru.
Jak przyrządzić?
Salsa: pomidory podsmażyć, rozdrobnić, przełożyć do wysokiego naczynia, następnie wycisnąć czosnek, dodać resztę składników, dobrze wymieszać (ja miksuję), włożyć do lodówki.Farsz: posiekać cebulę, paprykę, zetrzeć ser, zmielić kminek (koniecznie) i wrzucić resztę składników, wymieszać.Tortilla: mąkę połączyć z margaryną na stolnicy, stopniowo dodawać gorącej wody i ugniatać aż do uzyskania konsystencji gumy:) Następnie podzielić na 10 kulek i każdą rozwałkowywać na grubość... no, tak żeby było prawie przezroczyste, wykroić od talerza, przesypać mąką i tak z resztą. Z reszty powinny zrobić się jeszcze 2 tortille (dlatego 10 kulek, a nie 12). Rozgrzać patelnię o grubym dnie bez żadnego tłuszczu, tak żeby momentalnie kropelki wody parowały. Ok. 5 min niech się grzeje ta patelnia. Wrzucić tortille, powinny się od razu pojawiać bąbelki na nich, trzymać 10 sekund i na drugą stronę i też smażyć 10 sekund. Układać na talerzu, a talerz zawinąć w szmatkę, żeby nie wyschły, bo będą się łamać.Przygotować naczynie żaroodporne.Zawijać podobnie do naleśników,wstawić do pieca nagrzanego do 160-180 stopni na 15 min.Podawać polane salsą.
Potrzebne przybory:
naczynie żaroodporne, miski, noże, deski, stolnica, mikser, młynek do przypraw lub kawy, patelnia o grubym dnie :)
Jak podawać?
Z nożem i widelcem.
Uwagi:
Ostre, trudne z uwagi na dobrze wypieczoną tortillę :)Można też z tego casta wykrawać trójkąciki i podawać z sosem jako chipsy do browaru - też dobrze wchodzi :)
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 70 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 12 i 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Wiolcia |