Składniki:
0,8 kg mięsa mielonego,
0,6 kg pieczarek,
3-4 cebule,
2 pomidory lub pomidory w puszce,
6-8 ząbków czosnku,
1 papryka,
2 ogórki konserwowe lub kiszone,
olej lub oliwa z oliwek,
2 sosy do spaghetti bolognese (według mnie najlepsze są Winiary, ale mogą być też innej firmy),
keczup,
koncentrat pomidorowy,
oregano,
zioła prowansalskie,
sól,
pieprz mielony,
papryka w proszku,
makaron nitki 2 paczki
Jak przyrządzić?
Na patelnię wlewamy olej lub oliwę z oliwek, rozgrzewamy i wrzucamy mielone mięso. Mięso rozdrabniamy na małe kawałeczki, doprawiamy solą, pieprzem i papryką w proszku. Za około 8-10 min dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki lub kostkę i drobno pokrojoną cebulę. Wszystko podsmażamy na średnim ogniu około 15 min, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie i oregano, przykrywamy przykrywką i zostawiamy na około 10 min. Następnie dodajemy bardzo drobno pokrojone 2/3 papryki i dwa bardzo drobno pokrojone ogórki. Dodajemy obrane i pokrojone pomidory, koncentrat pomidorowy i keczup, mieszamy wszystko. 2 sosy rozrabiamy w miseczce w 600 ml wody i dolewamy do wszystkiego. Zostawiamy na bardzo małym ogniu 3-5 min pod przykryciem.
Jak podawać?
Potrawę podawać z makaronem al dente lub jak ktoś woli normalnie ugotowanym.
Uwagi:
Czas gotowania podałem tak "na oko". Wszystkie składniki radzę przygotować przed rozpoczęciem gotowania, tzn. pokroić wszystko.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 70 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6-8 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 22 zł |
Autor | Maciek |