Składniki:
Sałata lodowa (może być karbowana czerwona lub zielona) - 4 większe liście lub 6 mniejszych, 2 pomidory, ogórek świeży, ogórek małosolny (ewentualnie korniszon lub kiszony), 5 pieczarek marynowanych, papryka (świeża lub marynowana), kiełki soi, 6 ząbków czosnku marynowanego, 2 jajka ugotowane na twardo, ser feta, parę listków świeżej bazylii, szczypiorek, natka pietruszki, koperek, 1 mała cebulka (jeżeli ktoś nie lubi cebuli, to może dać z 6 cebulek marynowanych, sos do sałatek winegret, pieprz.
Jak przyrządzić?
Sałatę płuczemy i osuszamy, ogórek świeży obieramy ze skórki i kroimy na plasterki, pomidory pażymy i ściągamy skórkę. Rwiemy sałatę na kawałki i wrzucamy do 2 salaterek (miseczek). Na sałatę kładziemy kilka plasterków ogórka świeżego, nastepnie kilka plasterków ogórka małosolnego. Ząbki czosnku kroimy na cieniutkie plasterki i kładziemy na ogórki. Nastepnie kroimy cebulkę na cieniutkie krążki, kilka krążków wrzucamy na wcześniej ułożonych składnikach. Kroimy pomidory w ósemki i kładziemy do salaterki. Na tak przygotowane warzywa kładziemy jescze resztę: plasterków ogórka małosolnego, plasterków czosnku, krążki cebuli, pokrojone na 4 pieczarki i parę pasków papryki. Na wszystkie składniki niedbale rzucamy kilka kiełków soi. Kroimy jaja na ćwiartki i układamy w salaterce. Posypujemy posiekaną pietrzuszką, koperkiem i szczypiorkiem. Kroimy fetę w kostkę i posypujemy nią sałatkę. Następnie polewamy sosem i posypujemy odrobiną pieprzu.
Potrzebne przybory:
deska do krojenia, nóż
Jak podawać?
Sałatkę można jeść samą lub podawać do grillowanego mięsa, obiadu np. do kotletów z piersi kurczaka.
Uwagi:
Wg mnie nie trzeba dawać soli, bo feta jest sama w sobie słona. Jeżeli chodzi o sos, to można kupić już gotowy w butelce bądź w torebkach do rozrobienia albo zrobić samemu. Ja kupuję taki sos w butelce, więc nie ma dodatkowej roboty z jego przyrządzeniem. Można posypać sałatkę jeszcze kilkoma oliwkami zielonymi (bez pestek).Myślę, że sałatka jest pyszna, tania i szybka do zrobienia.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | niska |
Autor | Wiola |