Składniki:
3 pomidory,
puszka kukurydzy konserwowej,
3 małe ogórki (najlepiej małosolne, mogą być kiszone, ew. świeże),
3 jaja,
1 malutka cebulka.
Sos:
czubata łyżka majonezu,
dwie łyżki kwaśnej śmietany 18%,
dwa ząbki czosnku,
łyżeczka musztardy,
łyżeczka soku cytrynowego,
koperek,
pół łyżeczki cukru,
sól, pieprz
Jak przyrządzić?
Jajka gotujemy na twardo. W międzyczasie umyte pomidory i ogórki kroimy w dużą kostkę. Kukurydzę odcedzamy. Cebulkę siekamy bardzo drobno. Warzywa mieszamy i wstawiamy do lodówki. Sos przyrządzamy, mieszając wszystkie składniki, łącznie z drobno posiekanym koperkiem i zmiażdżonym czosnkiem. Wstawiamy do lodówki. Ostudzone jajka kroimy w dużą kostkę i wrzucamy do pozostałych składników. Wszystko zalewamy sosem i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Sałatka jest najlepsza schłodzona, pół godziny po przygotowaniu.
Jak podawać?
Nalepiej nakładać na duże liście sałaty lodowej.
Uwagi:
Idealna na lato.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska/średnia |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Rose |