Składniki:
Polędwiczki z kurczaka lub pokrojone w paski kawałki piersi kurczaka lub indyka, przyprawa do kurczaka lub opcjonalnie marynata z: oliwy, sosu sojowego, łyżeczki cukru, czosnku i octu balsamicznego, mąka krupczatka (lub bułka tarta), olej do smażenia, sos typu "dip"
Jak przyrządzić?
Polędwiczki obtaczamy w przyprawie lub marynacie - ja daję ząbek czosnku (roztarty), łyżeczkę cukru, łyżkę octu balsamicznego, 2 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki oliwy. Jak mięso się marynuje, przygotowujemy błyskawiczny sos: 3 łyżki majonezu, sok z połówki cytryny, łyżka keczupu, czosnek (niekoniecznie), łyżeczka curry. Dosalamy, dosładzamy, jak kto lubi - i odstawiamy do lodówki.Następnie rozgrzewamy na patelni olej, kawałki kurczaka obtaczamy w mące lub bułce i smażymy na dość ostrym ogniu. Smażenie trwa krótko, trzeba sprawdzić organoleptycznie.
Uwagi:
Podajemy z sosem, jak ktoś lubi, to może jeść z chlebem, ryżem, frytkami i surówkami. Ale można i bez, jest szybciutko i bez komplikacji.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Małgośka |