Składniki:
polędwiczka wieprzowa - ok. 0,25 kg,
kurki - 0,15 kg,
pół małej cebuli,
śmietana 30% - 0,2 litra,
musztarda - 1 łyżka,
czosnek - 2 ząbki,
masło - 1 łyżka,
vegeta, pieprz, sól,
mąka
Jak przyrządzić?
Polędwiczkę umyć, natrzeć solą, vegetą, pieprzem oraz czosnkiem i musztardą. Zostawić na minimum 30 minut. W tym czasie oczyszczone kurki zalać wrzątkiem i gotować ok. 5-7 minut, następnie odcedzić. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na maśle (nie rumienić). Dodać obgotowane kurki i smażyć jeszcze ok. 3 minut, ciągle mieszając. Dodać szklankę wody (najlepiej, by był to wywar warzywny, ale cóż), gotować ok. 15 minut. Dodać śmietankę, doprawić do smaku tylko vegetą! Zagęścić zawiesiną z mąki z wodą. Polędwiczkę upiec - temperatura 200 st. 12-16 minut - blaszkę przykryć folią aluminiową. Włożyć do rozgrzanego pieca.Po upieczeniu kroić skośne plastry, lekko polać sosem.
Potrzebne przybory:
blaszka do pieczenia, rondelek, mały garnek, trzepaczka, szklanka
Jak podawać?
Kroić skośne plastry, ułożyć na talerzu dookoła, aby lekko zachodziły na siebie, polać sosem tylko część mięsa, tę wewnętrzną. Podawać z ziemniakami pieczonymi lub kopytkami.
Uwagi:
Jest to przepis restauracyjny, lekko zmodyfikowany i dostosowany do realiów gospodarstwa domowego. Jest naprawdę prosty i wbrew pozorom szybki w produkcji.Zachowaj ostrożność przy zagęszczaniu sosu, najlepiej zdjąć sos z palnika i energicznie mieszając, wlewać zawiesinę. Na taką ilość zawiesinę zrób tak: do miseczki wlej 1/3 szklanki zimnej wody, dodaj 3 łyżki mąki, wymieszaj trzepaczką. Tylko taka kolejność - mąka do wody!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | bartolome |