Składniki:
cukinie 2 szt.,
czosnek ile kto uważa (ja uwielbiam, więc daję ze 3-4 ząbki),
3-4 cebule,
kilka marchewek,
przyprawy: papryka ostra, słodka, pieprz, sól
mogą być też pomidory.
Jak przyrządzić?
Najpierw obieramy marchewkę i kroimy na talarki albo ścieramy na tarce i wrzucamy to na patelnię z olejem, w międzyczasie kroimy cebulkę i dokładamy do marchewki, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do marchewki z cebulką(co za zapach!). Jak to się będzie pitrasić (nie smażyć!), obieramy cukinię ze skóry, przekrajamy ją wzdłuż i wyrzucamy pestki, następnie kroimy ją w kostkę. Teraz należy przygotować garnek i jeśli marchewka jest miękka, to przekładamy całą zawartość patelni do garnka i dodajemy cukinię. Dusimy to wszystko ok. 30 min, tak żeby cukinia była miękka, i doprawiamy przyprawami... i gotowe.
Potrzebne przybory:
patelnia i garnek
Jak podawać?
Z pieczywem.
Uwagi:
Zapomniałam dodać pomidory... Jeżeli są pod ręką, to wkładamy je do wrzątku, obieramy ze skóry, kroimy na kawałki i dodajemy do marchewki i cebulki na patelnię.Ja dodałam też dziś do tego trochę mięsa mielonego, bo jutro będę robić mielone, więc miałam pod ręką. A i jeszcze jakaś zielenina by się przydała, najlepiej koperek i to sporo. Smacznego!
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | dorcja |