Składniki:
makaron tagliatelle (polskie gniazdka płaskie) lub trenette (karbowane wstążki) - polecam Lubelli,
łosoś norweski 400 g,
śmietanka UHT 18% 400 ml,
szczypiorek (drobny) 1 pęczek,
parmezan (dwie paczuszki ok. 200 g) lub ser żółty 300 g,
sól - 4 szczypty i cukier pół łyżeczki, pieprz na czubek małej łyżeczki, oliwa
Jak przyrządzić?
Do garnka nalewamy tyle wody, aby makaron swobodnie się do niej zmieścił, wsypujemy pół łyżki soli i dodajemy łyżkę oliwy.W międzyczasie kroimy łososia w małe kwadraciki, garść łososia zostawiamy na talerzyku do udekorowania potrawy, a większą, pozostałą część zostawiamy do przygotowania sosu. Do rondla wlewamy śmietankę, gdy się zagotuje, wrzucamy do niej parmezan lub ser żółty i gotujemy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy pokrojonego łososia, doprawimy solą, pieprzem i cukrem. Sos gotujemy na małym ogniu ok. 6 min. Pod koniec wrzucamy pokrojony szczypiorek i delikatnie mieszamy. Do ozdobnej miski, najlepiej glinianej (ładnie wygląda) wrzucamy ugotowany i odcedzony makaron, wlewamy sos i całość mieszamy.
Potrzebne przybory:
rondel, garnek, deseczka drewniana, nóż, łyżka do makaronu, tarka, menzurka, waga, łyżka
Jak podawać?
Spaghetti podajemy przyozdobione kawałkami łososia i plastrem świeżej cytryny.Podajemy z wytrawnym winkiem bądź z lemoniadą z kruszonym lodem.
Uwagi:
Jest to śródziemnomorska potrawa, nawiązująca do kuchni południowych Włoch. Świetnie nadaje się na wykwintne przyjęcia, ale również w domowym zaciszu. Ostrość łososia jest stonowana słodką śmietanką, kwaskowością cytrynki i przenikliwym zapachem szczypioru. W moim domu zrobiła naprawdę furorę. Polecam serdecznie!
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | kuchcik Tomek |