Składniki:
4 duże zielone papryki,
2 czerwone papryki,
5-6 dużych cebul,
1,5-2 kg sarniny,
3 pomidory,
przecier pomidorowy,
5 dużych ziemniaków,
czosnek,
kminek,
świeża zielenina (pietruszka, koper),
smalec,
pieprz, sól do smaku (powinno być bardzo pikantne),
może być jeszcze ostra przyprawa do gulaszu lub mielona czerwona papryka,
woda
Jak przyrządzić?
Umyte mięso kroimy na równe średnie kawałki.Na rozgrzanym tłuszczu rumienimy cebulę pokrojoną drobno.Dodajemy mięso, mieloną paprykę, przecier pomidorowy, czosnek roztarty z solą, kminek.Mięso dusimy pod przykryciem, gotując niezbyt gwałtownie, trochę podlewamy wodą, gotujemy, aż mięso będzie półmiękkie.Wówczas dolewamy wody, mieszamy, dodajemy umytą, oczyszczoną i pokrojoną w paski paprykę zieloną i czerwoną. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Potem obieramy ziemniaki, dwa średnie kroimy drobniuteńko lub ścieramy na tarce i dodajemy razem z papryką i pomidorami. Te ziemniaki mają się rozgotować i zagęszczą nam potrawę. Resztę ziemniaków pokroimy w średnią kostkę i dodamy, gdy mięso będzie już miękkie.Dolewamy wody, przyprawiamy i dusimy, aż wszystko wraz z ziemniakami będzie miękkie.Przed końcem gotowania doprawiamy do smaku. Gulasz, a może raczej zupa gulaszowa musi być pikantna.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Autor | Maryska2 |