Irish stew, czyli irlandzki gulasz, to jedno z najbardziej tradycyjnych dań pochodzących z Zielonej Wyspy. Jest to potrawa bardzo popularna i często przyrządzana. Podobno nie ma na nią dwóch takich samych przepisów. Lepiej smakuje po jednodniowym leżakowaniu w lodówce.
Przed odgrzewaniem na drugi dzień pamiętajmy o dolaniu odrobiny wody, bo mięsno-warzywny gulasz jest bardzo gęsty. Jej główny składnikiem, oprócz mięsa, są ziemniaki, które stanowią podstawę diety Irlandczyków już od początków XIX wieku.
Dziś podajemy więc tradycyjny przepis na irlandzki gulasz ze skarbnicy niezastąpionej brytyjskiej mistrzyni kuchni — Nigelii Lawson.
Ingredients
approximately 500 gms lamb cut into cubes
6–8 potatoes cut up into pieces (or less — whatever your taste)
2 carrots roughly chopped
2 parsnips roughly chopped
1 large leek roughly sliced
2 onions chopped
oil for browning
Worcester sauce
chicken stock (2 or 3 stock cubes)
dried herbs as desired
salt and pepper
water
Directions
- In a large pot brown lamb, then add onions.
- Stir around and add leeks — leave for a few minutes.
- Add about ½ pint water and 1 stock cube, herbs and Worcester sauce. Leave to simmer until lamb is tender. Add more water as desired.
- In another pot boil up potatoes, carrots and parsnips. Leave in water until lamb is cooked.
- When lamb is tender add cooked potatoes and other vegetables — with water! Stir all around and keep heat low. The potatoes should go mushy now.
- Taste and add more stock as desired.
- Season to taste.
- Turn heat off and leave to absorb flavour.
Słowniczek:
approximately — około, w przybliżeniu
lamb — jagnięcina
cube — kostka
roughly chopped — grubo pokrojone
parsnip — pasternak (w przepisie można użyć pietruszki)
leek — por
chicken stock — bulion drobiowy
dried herbs — suszone zioła
stir— mieszać
simmer — dusić, gotować na wolnym ogniu
tender — tutaj: miękki (o mięsie, warzywach)
boil up — zagotować
mushy — papkowaty
season to taste— doprawić do smaku
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze