Składniki:
ogórki,
2-3 ząbki czosnku lub więcej,
koper z baldachimem nasion,
gorczyca,
chrzan,
majeranek,
sól
Jak przyrządzić?
Słoje przed napełnieniem ogórkami muszą być dokładnie wymyte i wyparzone wrzącą wodą, gdyż tylko idealna czystość gwarantuje dobry smak i trwałość kwaszonych ogórków. Ogórki umyć, a następnie każdy z nich dokładnie obejrzeć i wybrać te sztuki zdrowe, bez plam i uszkodzeń.Ustawić w słojach jeden obok drugiego, lecz nie uciskać.Do każdego słoja włożyć 2-4 ząbki czosnku, a można więcej, ponieważ ukwaszone ząbki czosnku są również bardzo smaczne, oraz koper razem z baldachimem nasion. Dla uzyskania ostrzejszego smaku można włożyć kilka ziarenek gorczycy i pieprzu czarnego, wiórki chrzanu oraz 1/2 łyżeczki majeranku. Przygotować zalewę, biorąc na 1 ltr wody 3-4 dag soli, którą razem zagotować. Gorącą zalewą napełnić słoje z ogórkami i zakręcić przykrywkami, tak przygotowane ogórki 1-3 dni trzymać w kuchni, a następnie wynieść do piwnicy. Zwracać uwagę podczas napełniania słojów zalewą, aby cała zawartość słoja była pokryta zalewą, gdyż inaczej części wystające nad zalewę będą się psuły.
Uwagi:
Osoby, które mają ogródki, mogą dodać liść wiśni, czarnej porzeczki i winorośli.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | justamin |