Składniki:
około 2 kg dojrzałych moreli, około 1 l spirytusu, 1 kg cukru, 1/2 laski wanilii, ewentualnie szklanka wody mineralnej
Jak przyrządzić?
Morele wypestkować, pokroić w cząstki, wrzucić do słoja, dodać około 8-10 roztłuczonych pestek moreli, dodać wanilię i zalać spirytusem. Odstawić na miesiąc w ciemne, chłodne miejsce, co 2 dni potrząsając słojem. Po tym czasie zlać spirytus, do owoców wsypać cukier, słój wystawić na słońce na około 2 tygodni. Po tym czasie zlać wszystkie składniki do jednej butli i trzymać do sklarowania przez około 3 miesięcy, przefiltrować, zlać do butelek. Nalewka dobra na Boże Narodzenie, ale smaczna po roku.
Potrzebne przybory:
duży szklany słój lub butla
Uwagi:
Francuzi nazywają ją Apricote, u nas najlepsza nazwa to Pożegnanie Lata.
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Autor | Andrew |