Składniki:
Mięso mielone dwa albo trzy razy (najlepiej wołowe lub baranie, ewentualnie może być wołowo-wieprzowe), pietruszka, cebula, czosnek, przyprawy do kebabu - jeśli nie mamy gotowych, to zmieszajmy mielone: cynamon, słodką paprykę, imbir, kardamon, goździki i gałkę muszkatołową, kamun, czyli mielony kmin rzymski - Cuminum cyminum - bez kminu to nie kebab, ostatecznie nasz mielony kminek. Wszystkie składniki w proporcjach rozsądnych, jak pisał hrabia Fredro: "Znaj proporcjum, mocium panie".
Jak przyrządzić?
Siekamy pietruszkę, cebulę, przeciskamy czosnek i wyrabiamy wszystko z mielonym mięsem, dodając przyprawy. Następnie wyrobioną masę formujemy w podłużne wąskie kotleciki lub nadziewamy na patyczki do szaszłyków (w tym przypadku najlepiej potrzymać kotleciki przez ok. 1,5 godziny w lodówce przed grillowaniem lub dla zagęszczenia konsystencji dodać jajko... inaczej mogą się rozpadać). Nazwa szisz kebab bierze sie stąd, że tradycyjnie kotelciki są właśnie nadziewane na metalowe szpadki... Szisz, w liczbie mnogiej szijasz w języku arabskim znaczy szpada, rapier, natomiast kebab pochodzi od arabskiego geminowanego - podwójnego czasownika kabba. Tenże czasownik w drugiej klasie odmiany - kabbaba znaczy dokładnie: rolować, formować na kształt kulki. Owe kulki czy kotleciki pieczemy na umiarkowanym ogniu.
Uwagi:
Sam nie wiem, dlaczego dosyć powszechnie serwowaną w khobzie czy inaczej picie z warzywami i sosem szawarmę nazywa się u nas kebabem. Może to wpływy tureckie. Nie wiem. Ale to tak jakby mielonego nazywać schabowym albo fasolową mylić z grochówką. Abstrahując od nomenklatury, najważniejsze jest, żebyśmy jedli zdrowo i smacznie. A do kebabu polecam przeróżne sosy, np. tzatziki.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Samir |