Składniki:
1 cukinia duża,
cebula około 4-5 szt.,
kiełbasa zwyczajna ze 3 laski,
pomidory około 80-90 dag, najlepiej przejrzałe,
sól, pieprz, vegeta do smaku,
można dodać boczku,
zielona pietruszka (niekoniecznie)
Jak przyrządzić?
Cukinię obieramy, wyciągamy pestki, kroimy w kostkę i gotujemy do zmięknięcia.Cebulę smażymy na oliwie.Kiełbasę obieramy z włókna i smażymy na własnym tłuszczu, tj. tym, co się wytworzy w czasie smażenia.Pomidory sparzamy, kroimy i dodajemy do kiełbasy i cebuli.Mieszamy wszystkie składniki i wsadzamy do garnka.Dusimy jeszcze przez chwilę do zmięknięcia pomidorów.Przyprawiamy do smaku.
Potrzebne przybory:
patelnia,łyżka, nóż i deseczka,garnek
Jak podawać?
Na przykład w bulionówkach.
Uwagi:
Cukinię gotujemy bardzo uważnie, żeby się nie rozgotowała.Wszystko musi grać ze sobą, tzn. rozmiar kostki cukinii musi być podobny jak rozmiar kostki kiełbaski.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | Asia |